zaterdag 16 juni 2012

Hoe amandelen pellen? . Tante Tuut .


Amandelen

Zoals ieder jaar gaan we in september amandelen rapen. Dan trekken we de bergen in met genoeg plastic tasjes zodat we een wintervoorraad van die heerlijke amandelen kunnen aanleggen. Die zuiderse lekkernij wordt in mijn keuken vooral gebruikt om cakes en taarten mee te versieren, maar ook als ingredient voor mijn pesto. Voor al deze bereidingen dienen de amandelen wel gepeld te worden.

Zelf je amandelmelk maken. Helemaal niet moeilijk!

Gepelde Amandelen
Hoe pel ik mijn amandelen?
  1. Breng een beetje water aan de kook in een steelpannetje. Net genoeg dat alle amandelen onder staan.
  2. Voeg de amandelen toe met hun nog bruine velletje en laat ongeveer 1 minuutje doorkoken.
  3. Giet ze af in een vergiet en pel ze wanneer ze nog heet zijn.
  4. Op deze manier gaat het bruine velletje er zeer goed af en verdwijnt de bitterheid, je wilt natuurlijk niet dat je pesto gaat smaken naar marsepijn.
Gemalen Amandelen
Wanneer je amandelen zijn afgekoeld doe ze dan even door een molentje om ze fijn te malen. Nu kan je naar hartelust ermee strooien over je cakes en taarten of er je pesto mee verrijken. Mmmm heerlijk!

En met een aftreksel van de bruine velletjes van de amandelen kan je ook nog eens je favoriete wol of zijde verven. Laat daarvoor de velletjes nog even doorkoken en doe wol of zijde erbij plus een koffielepeltje aluin. Laat ongeveer een uurtje goed doorpruttelen op laag vuur. Spoel je wol of zijde en laat drogen.

3 opmerkingen:

Cueva Don Pablo zei

en je kan ook zelf amandelmelk en amandelpasta maken :)

Anoniem zei

ik lees op je blog, hoe je amandelen kunt pellen. Maar hoe kun je ze gemakkelijk doppen/kraken als je verse amandelen (nog in de dop) koopt? Ze zijn namelijk knetterhard, krijg ze met de notenkraker niet gekraakt!

Groente en Fruittuin in Frankrijk zei

Ja, inderdaad ze zijn keihard. Hier kloppen we ze met een steen op een hard oppervlak. Niet te hard want anders klop je je amandelen tot moes. Na een stuk of vijf weet je wel al hoe hard je er op moet slaan. Daarna lekker smullen! Veel succes!